marți, 9 martie 2010

Qvo vadis Democraţia?

Aflu din blogul scriitorului Liviu Ion Stoiciu (www.liviuioanstoiciu.ro), din articolul Care e miza punerii pe labe a presei scrise centrale (postat pe 8 martie 2010), că , strâns cu uşa, "mogului de presă", Sorin Ovidiu Vântu, a lichidat trei dintre cotidianele centrale care stânjeneau actuala putere, Cotidianul, Ziua şi Gardianul şi că nici Jurnalul naţional (al "mogulului" Voiculecu) " nu se simte prea bine", astfel încât, gândim noi, în condiţiile în care Executivul a pus cu botul pe labe celelalte două puteri formale ale statului democratic, Puterea Legislativă şi Puterea judecătorească (vezi articolul anterior Haos legislativ), se pregăteşte şi se realizează acum îngenunchierea presei, cotate ca cea de-a patra putere (informală, desigur) din statul democratic. Asistăm, neputincioşi, la "putinizarea" tot mai agresivă a României. Qvo vadis, Democraţia?

2 comentarii:

  1. Fals ! Orice publicatie moare daca nu are bani. Iar cele de mai sus, sincer, erau slabe. Dimpotriva : mogulul in discutie a pus la bataie toate "tunurile" propagandistice contra Basescu, s-a vazut la alegerile prezidentiale. Numai "ridicarea" la lupta a alegatorilor au salvat Roamania de o "putere" fara putere. Nici Crin A si cu atat mai putin Geoana nu puteau face fata in conditiile actuale. Singura lor realizare ar fi fost sa-si aduca sustinatorii la guvernare, kaz in care respectivele publicatii, moarte pe bune, ar fi supravietuit din banii statului. Nimic nou sub soare ! E trist k , stransi cu usa crizei economice, ziaristii nu vad propria lor criza , sesizata deja de Ion Cristoiu, ce recunostea de curand ca nu mai exista profesionism gazetaresc, si-si motiva sustinerea lui Basescu, nu din motive sentimentale personale, ci pt ca toti gazetarii l-au atacat din toate partile, potrivit ordinelor mogulilor finantatori, cum e si normal : patronul te plateste - deci serveste patronul ! Partea cea mai proasta e ca ramanem fara ziaristi ! Puterea nr. 4 a murit , de moarte buna ! Traiasca Puterea Nr. 5 ! Exista si asta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga prietene,
    Provocator, ca întotdeauna, închei prin referinţa la puterea nr. 5, dar ne laşi în suspans. Nu spui care este. În concepţia mea puterea nr. 5 nu poate fi decât puterea din umbră, puterea celor care activează în economia subterană, a celor care ung osiile şi intră fraudulos în posesia unor averi uriaşe. Puterea CARACATIŢEI! Te oblig să deconspiri aceasta putere a cincea, din concepţia ta, ca să înţeleg pentru cine te rogi să trăiască.

    RăspundețiȘtergere