luni, 30 iulie 2012

Dispute demografice

        Demografia este cea mai riguroasă dintre ştiinţele sociale şi n-ar trebui să genereze bătăi de cap utilizatorilor datelor ei. Prin instrumente specifice de calcul, demografii de la I.N.S. pot să ofere, prin numărare la recensământ, ori prin estimare în perioadele dintre două inventarieri de populaţie, o cifră destul de apropiată de adevăr a populaţiei unei ţări. În comentariul de ieri îmi exprimam nedumerirea legată de informaţia dată pe posturi, după închiderea urnelor, de către senatorul P.S.D., Dan Şova, privitoare la atingerea cvorumului cerut de Curtea Constituţională. Numărătoarea paralelă a dus la rezultatul că numărul participanţilor la referendum generează un procentaj de 52%, suficient pentru destituirea lui Traian Băsescu. Din pagina de astăzi a lui Liviu Ioan Stoiciu (http://www.liviuioanstoiciu.ro/2012/07 , care citează Antena 3, aflu că baza de raportare utilizată de Dan Şova era alta decât cea utilizată în numărătoarea paralele a P.D.L. şi în estimările B.E.C. şi anume informaţiile la zi comunicate pe 26 iulie 2012 lui Liviu Dragnea de I.N.S., conform cărora în România la ora referendumului numărul persoanelor cu drept de vot era de 16.527.971. şi nu de 18.288.757 câţi erau înscrişi pe listele de alegători. În acest caz, prezenţa la vot  a avut o pondere de 52% din populaţia cu drept de vot, ceea ce obligă Curtea Constituţională să valideze tema demiterii. Dar va lua în calcul C.C.R. acest raport statistic al I.N.S. favorabil organizatorilor referendumului? Rămâne de văzut. Şi, de asemenea, rămâne de verificat dacă chiar aşa stau lucrurile în realitate. Suntem atât de obişnuiţi cu manipulările de tot felul încât se simte permanent necesitatea unor verificări paralele.
        Se ridică iarăşi o întrebare: De ce U.S.L. n-a actionat la timp pentru a impune o bază oficială de calcul, întemeiată pe adevăr şi nu pe liste mai mult ca sigur depăşite de evoluţiile demografice. Noua temă de bătălie politică ar putea fi atacată de acelaşi reproş, legitim, fără îndoială, şi anume cel al schimbării regulilor în timpul jocului. Este adevărat, dacă aşa stau lucrurile, aceasta ar trebui să fie noua temă de lucru al liderilor U.S.L., dar din interviul lui Ponta la Realitatea T.V., din seara de 30 iulie nu s-a lăsat de înţeles că se va acţiona în acest sens. Teama de o nouă urecheală din partea Germaniei şi a Uniunii Europene generează o inhibiţie tânărului premier care ar putea costa viitorii doi ani ai României. Sunt de acord, schimbarea regulilor în timpul jocului e o practică incorectă, dar miza de acum este mult prea serioasă pentru pentru a ne împiedica în asemenea scrupule. Şi-apoi regula nu se referă la populaţia înscrisă pe listele electorale, ci la populaţia cu drept de vot în ziua alegerilor. Cu siguranţă, tinerii care au împlinit 18 ani în ziua votului popular nu erau înscrişi în aceste liste, dar votul lor a contat. În schimb mulţi decedaţi figurează, iar neprezentarea lor la vot chiar contează. Eroarea liderilor U.S.L. a fost aceea că nu au contestat baza oficială de calcul utilizată de B.E.C., ceea ce a creat impresia că există un consens general în a recunoaşte această bază.
         Urmează câteva zile de dispute, în urma cărora Curtea Constituţională trebui să dea un verdict. Cu siguranţă va fi un  verdict dramatic luat în urma unor presiuni imense! În aceste două ziule care ne mai despart de data scadentă, liderii U.S.L. au obligaţia să convingă electoratul în legătură cu noua bază de raportare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu